Skeeler of inline skate?

Skeelers en inline skates zijn termen die vaak door elkaar heen gebruikt worden. Voor het grote publiek zijn skeelers en inline skates hetzelfde, maar er zijn wel degelijk verschillen.

Skeelers zijn langer dan inline skates. Maar je hoeft ze niet te meten op er achter te komen of je met inline skates of met skeelers te maken hebt. Een skeeler heeft namelijk vijf wielen en een inline skate maar vier.

En zo zijn er meer verschillen die er meestal op neerkomen dat de skeeler een luxer artikel is dan de inline skate. De skeelers zijn vaak gemaakt van duurdere materialen, hebben een luxere schoen en de productie is duurder, omdat skeeler frames worden gefrased. Skeelers zijn dus over het algemeen luxer dan inline skates.

Ook zijn de wielen van skeelers vaak groter dan die van inline skates. 90mm en 100mm komen het meest voor bij skeelers, terwijl inline skates meestal wielen van 80mm of 84mm hebben. Grotere wielen zorgen voor meer snelheid, maar het kost meer moeite op met grote wielen op snelheid te komen. Ook heb je met de grote wielen van skeelers minder last van hobbels en andere oneffenheden in het wegdek.

In Nederland gebruiken we vaak het woord skeelers, ook als we inline skates bedoelen. Het opmerkelijke is, is dat dit in het buitenlangd vaak omgekeerd is.